Blaženak ili Zečja stopa


Već stoljećima poznata uporaba ove biljke kod probavnih smetnji, proljeva i upala usne šupljine te za dodavanje likerima potvrđuje neke od njezinih narodnih naziva. Danas ponovno postaje zanimljivom i za suvremeno liječenje biljem.


U proljeće ili jesen ubiremo korijen debljine prsta. Odstranjujemo korjenčiće i sušimo. Osušena droga ima miris koji podsjeća na klinčiće, pa je stoga stari naziv droge i glasio RADIX CARYOPHYLLATAE. Ima gorak, blago trpak okus.

Katkada se koristi osušena zelen, ubrana u vrijeme cvatnje, može i svježa.

Blaženak raste posvuda, u grmlju, uz šumske rubove, na starim zidovima, nerijetko u blizini naselja. Sjemenke su prilagođene rasprostranjivanju uz pomoć životinja, hvataju se za njihovu dlaku.

Srodne vrste blaženku: Uz potoke, na vlažnim livadama i u šumama, raste grebić ili potočni blaženak (Geum rivale L.). Koristimo ga kao i pravi blaženak, a sadrži manje trjeslovina i manje eteričnog ulja.

Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Droga od korijena i zeleni zbog velike količine trjeslovina djeluje kao adstringens. Korijen djeluje i snažno antiseptički, jer iz glikozida geina nakon enzimatskog otcjepljivanja šećera nastaje eugenol. Blaženjak uzimamo kod proljeva i probavnih smetnji. Kod nedovoljno izraženog apetita snagu daje kao roborans. Izvana ga koristimo za ispiranje kod upale desni, usne šupljine i ždrijela.

U obliku sjedećih kupelji upotrebljavamo ga kod hemoroida, upala anusa i vanjskih spolnih organa, pa i kod ozeblina. Čaj je prikladan za ispiranje rana i u obliku obloga kod kožnih bolesti. Zbog eteričnog ulja ugodna mirisa koristila se za spravljanje biljnih vina i likera, za konzerviranje piva i u kozmetici.

Čaj od blaženka: Jednu do dvije čajne žličice droge sa šalicom vode spravljamo kao oparak. Na dan pijemo dvije šalice nezaslađenog čaja. Od dvostruke količine droge spravljamo čaj za grgljanje, ispiranje rana, kod krvarenja desni i upale krajnika.

Kupelj: Od 50 g narezanog korijena i jedne litre vode spravljamo oparak. Treba odstajati pokriven preko noći. Koristimo ga za sjedeću kupelj ili za obloge.

Tinktura: 20 g narezanog korijena prelijemo sa 100 ml 70% jakog alkohola. 10-15 kapi tinkture nakapamo u malo vode i više puta na dan koristimo za ispiranje desni.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Kod propisanih količina neželjena djelovanja nisu poznata. Zbog aktivnih tvari i lakog skupljanja, ova droga zaslužuje češću uporabu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi