Ljekovita biljka Krkovina

Krkovina, krušica, pasja ljeska ili smrdljika, ljekovita je biljka latinskog imena Rhamnus frangula, poznata među liječnicima i kao Cortex Frangulae.


Radi se o drvu u obliku grma, raste u šumama vlažnih područja. Široko ovalni listovi su na dugačkoj peteljci. Na njima su sekundarni živci paralelno poredani. Maleni zelenkasto-bijeli cvjetovi pojavljuju se u svibnju i lipnju. Plodovi su malene okrugle bobice, kad sazriju modro-ljubičaste su boje. Kora je sivkasto smeđa i upotrebljava se kao droga. Kora se skida s otrgnutih grana početkom proljeća tj. kad počnu kolati sokovi i tada se kora lako ljušti od drva. Oljuštena kora dužine oko 30 cm suši se na suncu ili na umjetnoj toplini.

Služi liječenju probavnih organa.

1 komentar :

  1. Čuj ti ovo: "(...) biljka latinskog imena Rhamnus frangula, poznata među liječnicima i kao Cortex Frangulae."!!! Pa ljudi! "Cortex" na latinskom znači 'kora'; "Cortex Frangulae" znači 'kora frangule', to j. 'kora krkovine'. To su ustaljeni vrački (medicinski) nazivi (termini): "cortex" (kora), "radix" (koren), "folium/folia" (list(je)) i sl., i time se označava o čem se govori - da je odnosni vračni pripravëk ("droga") pripravljen iz rečenoga diela dotične biljke.... Inače - 'lěska' je u biranom hrvatskom odraženo kako 'lieska', što se po srbskohrvatskom (vukovskom) pravopisu piše 'lijeska', ni u kom slučaju 'ljeska'... Ccc!

    OdgovoriIzbriši

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi