Lijek u cica maci ( vrba iva )


Vrbe su dvodomne biljke što rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvjetove samo jednog spola.




Muški cvjetovi su jajastog oblika s prašnicima žute boje, dok su ženski cvjetovi vitki i valjkasti, sivo-zelene boje. Cvjetovi nazvani »mace« pojavljuju se prije listanja. Listovi bijele vrbe nalaze se na kratkoj peteljci, dugački su, šiljasti, sitno nazubljeni i s obiju strana obrasli srebrno-sivim dlakama. Krhka vrba ima gole listove bez dlaka. Najviše listova ima vrba Iva.

U proljeće se s tanjih grana guli kora te režu mladice s mladim listovima, i to je ljekoviti dio vrbe ive ili u narodu znane kao cica maca.


Odavno je poznata kao ljekovito sredstvo što snizuje groznicu i steže, umiruje bolove i pospješuje izlučivanje znoja i mokraće, a samim time i izlučivanje otrovnih tvari iz tijela. Čaj od vrbove kore posebno se preporučuje kod reumatizma, posebno reumatizma zglobova i gihta. Vrbova kora umiruje bolove i uništava klice te zbog toga postiže vidne rezultate kod svih katarnih upala želuca i crijeva. Izvana čaj od vrbove kore koristi se za grgljanje kod upale krajnika i zubnog mesa te za ispiranje i obloge u liječenju rana.

Djelovanje na izlučivanje mokraće uzrokuje povišeno izlučivanje mokraćne kiseline pa to vrlo povoljno utječe na oboljenja od gihta i upale zglobova (artritis). Istovremeno djelovanje na izlučivanje znoja povisuje i izlučivanje iz tijela otrovnih tvari.


Čaj od vrbine kore vrlo se preporuča kod reumatizma, naročito kod reumatizma zglobova i kod svih pojava gihta. S obzirom da uništava klice i da istodobno umiruje bolove, vrbina kora ima vrlo povoljan učinak kod svih kataralnih stanja želuca i crijeva, pa se liječe proljevi i crijevni grčevi, prekomjerna sluz želuca i crijeva, a uništavanjem klica dolazi do bakterijskog rastvaranja, koje iz želuca i crijeva odvodi otrovne tvari pa u cijelom tijelu nastaje ravnoteža sokova.


Vlažni i topli oblozi vrlo se preporučaju kod upaljenih nervnih ganglija, neuralgije trigeminusa i kod otvorenih gangrenoznih čireva.

Znanstvene studije su ukazale na antioksidativno djelovanje vrbe Ive u čaju njezina cvijeta koje je skoro dva puta veće nego kod drugih antioksidanata (selen i vitamina E).


Zbog svog jakog antioksidativnog djelovanja, čaj od cvijeta vrbe iva može se koristiti s povjerenjem za liječenje karcinoma prostate i maternice.

Za vanjsku upotrebu čaj od vrbove kore koristi se za grgljanje kod upale krajnika i zubnog mesa te za ispiranje i obloge u liječenju rana, čireva i kožnih osipa.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi