Propolis

Pčelinja smola, gradivni materijal za njihove košnice, materija pomoću koje pčele održavaju besprijekornu čistoću svojih "laboratorija". To bi ukratko mogao biti opis propolisa.


Time se ni izdaleka ne iscrpljuju ni njegova svojstva ni vrijednosti: Propolis je posljednji proizvod krilatih mudrica i vrednica koji je stekao renome u svijetu prirodne medicine. Posljednji, ali ne i najmanje važan: zovu ga lijekom 21. stoljeća! Ono što propolis ima da ponudi današnjem čovjeku zvuči gotovo nestvarno: On je antiseptik, bakteriostatik, dezinficijent za rane, izvanredno potpomaže epitelizaciju tkiva, veliki je prijatelj žena u svim periodima života. Osim toga, on jača imunitet i pomaže u regulaciji krvnog tlaka i srčanog ritma. U svijetu vlada sve veći interes za propolis, i on nalazi sve više mjesta ne samo u prirodnom liječenju, nego i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Sve češći je dodatak kremama, losionima i pastama za zube, a upotrebljava se i samostalno. Za starije osobe je idealan kao čuvar od infekcija, koje u njihovom dobu nisu uvijek bezazlene. Ulazi i u sastav eliksira od meda i mliječi. Kada se koristi u obliku alkoholnog ili uljnog rastvora, uzima se od 5-20 kapi tri puta na dan. Može se nakapati na kocku šećera ili dodati čaju od ljekovitog bilja. Moguća kontraindikacija za uzimanje ovog prirodnog lijeka je alergija na propolis.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi