Što je upala pluća i kako se liječi?


Bolest upala pluća je oboljenje izazvano raznim bakterijama, virusima i gljivicama. Ipak, najčešće je bolest izazvana bakterijama, čak u 80% slučajeva. Radi se o dugotrajnoj bolesti koja je jako uporna, a koja je naročito opasna kod djece i starijih osoba.


Upala pluća posebno je opasna i kod osoba sa oslabljenim imunološkim sustavom. Prepoznajemo je po iznenadnom jakom i dugotrajnom bolu u predjelu grudnog koša. Pored boli, simptomi koji prate upalu pluća su groznica, kašalj, povišena tjelesna temperatura i gubitak daha.

Simptomi se razlikuju ovisno o uzročniku upale, ali su dosta slični ostalim manje opasnim stanjima poput prehlade ili gripe, zbog čega se bolest jedno vrijeme provuče gotovo nezapaženo.

Ukoliko se upala pluća ne liječi ona može izazvati teže komplikacije poput prodiranja bakterija u krvotok, što može izazvati infekciju i drugih unutarnjih organa. Također, u slučaju da ne liječimo upalu, može doći do nakupljanja tekućine u plućima.

Upala pluća se liječi antibioticima uz mirovanje i lijekove za iskašljavanje. Uz konvencionalne lijekove dobro se poslužiti i nekim prirodnim preparatima. Posebno ćemo istaći neke biljke koje su prirodni lijek u borbi protiv upale pluća, a to su bijeli luk, crveni luk, kamilica, ehinacea, plućnjak i maslačak.

Sve spomenute biljke su dobra pomoć u liječenju ove opake bolesti. Pored spomenutih biljaka, navesti ćemo još neke za koje se zna da su učinkovite u liječenju upale pluća:

List i cvijet dobričice se koristi u slučaju oboljenja sluznice i dišnih putova
Bokvica je dobra protiv kašlja (sirup od bokvice)
Čaj od zove (bazge) je dobar protiv prehlade, gripe, bronhitisa i upale pluća
Biljka očajnica olakšava iskašljavanje
Čaj od listova maline je dobar protiv kašlja
Kičica vraća apetit i popravlja krvnu sliku
Plućnjak je dobar za kašalj i plućna oboljenja
Podbjel je odličan za ispiranje grla
Kamilica liječi upalu sluznice
Ljubičica je dobra za iskašljavanje
Svježi maslačak čisti sluznicu pluća
Čaj, sok i sirup od koprive olakšavaju iskašljavanje
Ehinacea ublažava kašalj, kihanje, glavobolju te jača imunitet
Bijeli luk jako dobro liječi sve probleme sa dišnim organima
Crveni luk olakšava iskašljavanje
Cvijet bagrema je dobar protiv ozeblina i olakšava iskašljavanje

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi