Šta su gorke tvari?


Raširene su u gotovo svim biljnim vrstama. Osobito mnogo ima ih u sirištarama, glavočikama i glavočikama jezičnjačama. Prateće tvari, kao što su sluzi (islandski lišaj), eterična ulja (pelin, stolisnik) ili trjeslovine često prati gorak okus. Dijelimo ih na terpenske i neterpenske gorke tvari. Terpenske gorke tvari, npr. iridoidi i sekoiridoidi (u sirištari, maslini, trolistu, broćiki) potječu od monoterpena. Iz seskviterpena potječu gorke tvari u porodici glavočika cjevnjača i glavočika jezičnjača (pelin, artičoka, maslačak). Diterpenske gorke tvari nalaze se u kadulji (pikrosalvin) i u tetrljanu (marubiin). Kukurbitacini iz bljuštca primjer su triterpenskih gorkih tvari. Neterpenske gorke tvari gorke su tvari hmelja, naranče i limuna, trisaharidni šećer gencianoza i razni alkaloidi.

Raspoznavanje gorka okusa nastaje nadraživanjem receptora za gorčinu na korijenu jezika. U receptorima se nalaze okusne bradavice, koje se obnavljaju svakih 6-8 dana. Odrasla osoba ima oko 2000 okusnih bradavica. Sa starošću se njihov broj smanjuje, pa se stoga i umanjuje osjetljivost okusa. Pušenje, stres, trudnoća i pretjerano korištenje lijekova mijenjaju osjetljivost na gorčinu.

Motoriku i izlučivanje žlijezda probavnog trakta reguliraju reflektorni mehanizmi i mehanizmi u centralnom živčevlju. I oblik (dobro prožvakana hrana) i kemijska svojstva hrane utječu na sluznice želuca i crijeva. Signale od receptora do probavnih žlijezda prenose hormoni probavnoga trakta: gastrin, Sekretin i drugi. Gorke tvari u probavnome traktu nemaju nikakav neposredan učinak, osim onog koji se temelji na njihovu gorku okusu. Preko živčanog sustava refleksno pojačavaju izlučivanje žlijezda slinovnica te, u želucu, ponajprije izlučivanje solne kiseline i pepsina. Kada dođu u želudac, potiču nastanak gastrina, koji utječe na izlučivanje probavnih žlijezda, osobito gušterače, te na motoriku želuca i crijeva. Gorke tvari povećavaju udio iskorištenosti hrane, potiču probavu. Gorke su tvari primjer diferenciranog djelovanja aktivnih tvari biljaka. U zdravih osoba gorke tvari jedva primjetno pojačavaju refleksnu sekreciju, dok u bolesnika izrazito pojačavaju izlučivanje žlijezda. Za liječenje koristimo gorke tvari u obliku tonika za pojačavanje apetita kod oslabljenosti, anemije, rekonvalescencije i u gerijatriji. Ne prevruć čaj s gorkim tvarima uvijek pijemo najmanje pola sata prije jela, manjim gutljajima. Brojni začini koje dodajemo masnoj, teže probavljivoj hrani na jednak način pomažu kod probave. U narodnoj se medicini gorke tvari koriste i kod povišene temperature. U tom smjeru i nije bilo važnijih istraživanja, jer na tržištu ima dovoljno sintetičkih lijekova.

Ljekovite biljke koje uz gorke tvari sadrže i veće količine eteričnoga ulja istodobno utječu i na pospješeno djelovanje jetre i žuči, na ublažavanje grčeva u probavnim organima te na bolje izlučivanje tekućine.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi