Ljoskavac, pogančeva trava ili pljuskavac je ljekovita biljka poznata pod latinskim imenom Physalis alkekengi, ili među liječnicima kao Fructus Baccae Alkekengi.
Ljoskavac raste svagdje po šikarama, vinogradima i svijetlim šumama. Naraste do 50 cm visoko. Listovi su jajasto trouglasti.
Cvjetovi su zvonasti, zelenkasto-bijele boje. Plod je crvena sjajna boba veličine divlje trešnje, zatvorena pojedinačno u jako nabreklu poput opne napuhnutu više uglatu čašku. Plod sazrijeva u ranu jesen, kiselkast je i može se jesti. Treba pripaziti da plod ne dođe u dodir sa čaškom koja je vrlo gorka. Sabire se zreo plod i suši na umjetnoj toplini na peći ili u pećnici. Kad je suh mora pod prstima šuštati. Svoju crvenu boju mora zadržati i nakon sušenja.
Suh plod upotrebljava se protiv teškoća u mokrenju, kroničnog katara mokraćne bešike, pijeska i kamenca u bubrežnoj i mokraćnoj bešici.
Kao čaj 20 g na pola litre vina ili vode kuhati 1—2 minute. Preko dana piti gutljajima. Ne smije se mnogo, često i dulje vremena uzimati jer truje želudac.
Za svaku bolest postoji lijek iz prirode. Dobro je piti čajeve od različitih ljekovitih biljaka.
OdgovoriIzbrišiPOGLEDAJTE MOJU WEB. STRANICU
OdgovoriIzbrišihttp://renatabarukcic.wix.com/apartmani-smilja-#!contact/czpl