Ljekovita Tatula


Tatula, datura ili kužnjak, sve su to narodna imena za biljku Datum stramonium. Riječ je o ljekovitoj biljci poznatoj u struci i kao Folia ili Semen Stramonii.

Raste na napuštenim zemljištima i razvalinama u velikom mnoštvu. Ima golu, vrlo razgranatu stabljiku koja naraste i do visine metra. Listovi su veliki jajasti, a rubovi razdaleko jako nazubljeni.

Cvjetovi su bijeli i veliki — uspravno obrnuto zvonasti s pet nabora; unutar tuljkastog cvijeta nalazi se pet prašnika i jedan tučak kojem je plodnica narasla. Plod je velik bodljikavi tobolac s mnogo sjemenaka. Cvate kasno u ljeto. Listovi se beru kad je biljka u punom cvatu. Ne beru se listovi s one stabljike čiji su cvjetovi uvenuli. Plod se bere ujesen kad je zreo. Biljka je otrovna kao velebilje, te se listovi i sjemenke upotrebljavaju ne samo za liječenje astme, nego i za liječenje živaca. Na doziranje treba strogo paziti; uzimati najviše jednu desetinu grama, i to pod kontrolom liječnika.

U sebi sadrži otrovne biljne baze, slično otrovima velebilja. U daturinu lišću nalazi se od 0,3—0,50 hiosciamina, atropina i skopolamina.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi