Ljekovita svojstva biljke – Orah pitomi

Orah pitomi - Juglans regia – u stručnoj literaturi poznat i kao Folia Juglandis ili Cortex Juglandis fructus.


Orahovo stablo i njegov plod toliko su poznati, da opis nije potreban. Upotrebljava se lišće i plod. Čaj od mladog orahovog lišća, koji se još nije potpuno razvio, liječi plućne bolesti, čisti krv, škrofule, katar crijeva. Dobar je lijek protiv trakavice, upale sluzokože. Jača probavne organe. Liječi upalu očiju, istjeruje crijevne nametnike.

Orahovo lišće suši se u tankim slojevima na tavanu u hladu.

Orahovo ulje na salati od krumpira — 6 jedaćih žlica — tjera trakavicu (pantljičarku). Orahovo lišće služi i za ispiranje kod bijelog pranja: 4—5 jedaćih žlica lista kuha se 5 minuta u pola litre vode i stavlja se u obliku obloga na prišteve i čireve. Mladi plodovi, dok još nisu sazreli, služe za pravljenje ekstrakta i za ukuhavanje.

U orahovom listu ima mnogo treslovine i može se ubrajati među sredstva koja stežu. Orahov plod sadrži veliki postotak masnoće čak i preko 56%, bjelančevine 15%, 12—13% ugljičnih hidrata, 2% hranjivih soli. Orahovo ulje po vrijednosti je ravno maslinovom ulju.

List oraha treba naglo sušiti na suncu da ne promijeni svoju prirodnu boju. Sadrži junglandin, glikozid, razne organske kiseline s kalcijem, tragove eteričnog ulja, bjelančevine, tanina i drugih tvari. Čaj se priprema ovako: žlica lista za litru vode kuhati 8—10 minuta. Pije se triput dnevno po šalicu protiv škrofula. Zelene ljuske oraha 6—8 g kuhati 5 minuta u pola litre vode, koristit će kod crijevnog želučanog katara i za jačanje mišićnog sistema.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi