Ljekovita biljka - Zečja stopa


Zečja stopa, blaženak pravi, carevo oko ili žuti karanfilić - Geum urbanum - Ljekarničko ime: Rhizoma, Radix Caryophyllatae.

Raste po grmovima oko sela, u svijetlim šumama, sjenovitim mjestima. Ima uspravnu stabljiku visoku do 60 cm. Listovi su nasađeni na dugačke drške i žute su boje. Tučkovi rastu i dalje, nakon što je cvijet ocvao, i pretvaraju se u plodove koji su snabdjeveni crvenkastosmeđim kukicama.

U proljeće i jesen sabire se korijen sa podankom, a cvjetovi i čitava biljka čim procvate. Suši se na umjetnoj toplini.

U obliku čaja: 2 jedaće žlice kuha se 3—5 minuta u 3 decilitra vode. Dobar je lijek protiv želučanih živaca, slabog rada crijeva, kod bronhija, dizenterije i bolesti jetre. Liječi reumu i glavobolju.

Zečja stopa djeluje na stolicu, rastvara sluz, tjera znoj. 10 g korijena kvasi se nekoliko sati u 200—300 g vode, zatim se stavi na štednjak i čim proključa, odmah se skine i pusti poklopljeno stajati 10 minuta. Pije se dnevno po šalicu.

Tinktura: u pola litre dobre jake komovice stavi se 50 g korijena da stoji 10 dana. Od te alkoholature uzima se triput dnevno po 6—8 kapi s malo vode. Čaj i kapljice koriste kod želučanih teškoća, škrofuloznih ekcema, lišajeva, rana. Čaj se može koristiti i kod truleži u ustima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi