Ljekovita biljka Stolisnik


Stolisnik, hajdučka trava, sporiš, kunica ili kostrijet - latinsko ime Achillea millefolium - Ljekarničko ime: Flores, Folium ili Herba Millefolii.

Raste svagdje po livadama, međama, pašnjacima i uz putove. To je uspravna biljka visoka do 80 cm. Ima mnogo perastih listova. Cijela biljka je vrlo ugodnog mirisa. Mnogobrojni sitni cvjetovi ili su bijeli ili purpurno crveni. Ima 5—6 okupljenih u gustoj nakupini na vrhu stabljike u zrakastoj kiti.

Sabire se gornja polovica ili trećina biljke u vrijeme kad su cvijet i biljka potpuno razvijeni. Cvate od proljeća do jeseni. Suši se u hladu.

Stolisnik u obliku čaja upotrebljava se protiv krvarenja, želučanog i crijevnog katara, za čišćenje krvi. Liječi šuljeve (hemoroide), jača organe za probavu. Liječi jetra, bubrege, reumu. Narod ga meće s nekim drugim travama u rakiju.

Ako u litru vina stavimo 18—30 g stolisnika i pustimo da stoji desetak dana, tvrdi Kneipp, te ako od tog vina dnevno popijemo 2—3 čašice, ono liječi unutarnje rane ma gdje one bile kao i sve ozljede. Dobar je i protiv usirene i ustajale krvi u organizmu.

Stolisnik sadrži eterično ulje, ahonitinsku kiselinu, ahibein, cimola, smole, soli, tanina i drugih tvari.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi