Komorač ili slatki kopar je ljekovita biljka latinskog imena Foeniculum vulgare Mill. U stručnim krugovima Komorač nosi ime Fructus ili Herba et Radix Foeniculi vulgaris.
Komorač je sličan anasonu, samo je viši. Odgajaju ga u vrtu, ali se može naći i poludivlji u slobodnoj prirodi, naročito po kamenjarima u Hrvatskom primorju, Dalmaciji i Makedoniji. Ima stabljiku visoku i do dva metra. Stabljika je vrlo razgranjena sa višestruko izrezanim listovima. Ima žućkaste cvjetove koji se nalaze u velikim štitovima. Plod je dugoljasto valjkastog oblika 6—8 mm dužine i sav rebrast. Čitava biljka ima jaki mirodijski miris.
Od srpnja do rujna sabiru se potpuno zreli plodovi, koji ugodno mirišu i slatkastog su ukusa.
Vrlo je dobar lijek protiv napetosti trbuha, protiv smetnji u probavnim organima, naročito kad se pomiješa s kamilicom. Sa uspjehom ga uzimaju slabokrvne žene i one koje nemaju mlijeka za svoj porod. Uzima se u obliku praška: jedna četvrtina kavene žlice poslije jela. Popravlja apetit i probavu. Ako se jedna žlica samljevenog sjemena kuha deset minuta u šalici mlijeka i od tople tekućine pije svaki sat po jednu žlicu, onda je to lijek protiv kašlja, boli u prsima, grčeva, vjetrova, loše probave, nahlade, gripe i trovanja jelom. Djeci za liječenje nahlade i tvrde stolice, pomiješan sa medom daje se svaki sat po jednu žlicu.
Za bolesne oči 2 male žlice ploda komorača kuhati nekoliko minuta u 200—300 g vode, procijediti i time ispirati oči. Čaj vrijedi i za grčeve u želucu, ali se pije gutljajima.
Nema komentara :
Objavi komentar