Kupina divlja se latinski zove Rubus fruticosus, a u stručnim je krugovima poznata i kao Folia et Fructus Rubi fruticosi.
Raste svuda po šikarama, na rubovima šuma, pa i u samim šumama. Ima duge trnovite grane kao loza s perasto sastavljenim listovima. Cvjetovi su bijeli ili svjetloružičasti, plod je jagodasto crn. Ta je biljka svima poznata, pa posebni opis i nije potreban.
U proljeće sabire se korijen i mladi listovi sa vršikama, a plod koncem ljeta kad sazri.
Ako se mlado lišće žvače, jača zubno meso. Korijen, list i plod služe protiv zapaljenja krajnika i guše.
Zdravi, lijepi zeleni listovi suše se u hladu. Dobro osušeni drže se u polivinilskim vrećicama.
Čaj od lišća upotrebljava se kod poteškoća u mokrenju i probavi. Čisti krv i liječi kožne bolesti.
Jedna jedaća žlica isjeckanog lišća sa vršikama kuha se 3 minute u 2—3 decilitra vode i ostavi poklopljeno 10—15 minuta da stoji. Tada se ocijedi, pravim medom zasladi i toplo pije više puta dnevno. Za grgljanje nije potrebno zasladiti.
Treba jesti svježe kupine s malo vina, šećera i cimeta. To jača želudac. Protiv trakavice treba tri dana jesti vrlo malo šunke, ribe i juhe, ali što više zrelih kupina.
Kupina sadrži tanina, soli, željeza, raznih kiselina, šećera i još nekih vrijednih tvari.
Nema komentara :
Objavi komentar